Menu Sluiten

Behandeling Rundvee Hittestress


Behandeling rundvee hittestress

In de zomermaanden, wanneer de zon hoog aan de hemel staat en de temperaturen stijgen, is het een algemene zorg van veehouders om hun dieren koel te houden. Deze zorg heeft een naam: rundvee hittestress. Het belang van jouw koeien koel te houden gaat verder dan het comfort van de dieren. Het heeft directe gevolgen voor de gezondheid, productiviteit en het welzijn van de koeien, en het is een zaak die serieuze aandacht verdient.

Onderzoek toont aan dat koeien sneller last hebben van hittestress dan algemeen wordt aangenomen. Rundvee hittestress is geen nieuw fenomeen, maar recente studies hebben onze kennis erover verdiept. Hittestress bij koeien wordt veroorzaakt door een combinatie van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, bekend als de THI (Temperature Humidity Index). Zodra de THI een waarde van 68 bereikt, spreken we van hittestress. Wat misschien verrassend is voor velen, is dat de gemiddelde relatieve luchtvochtigheid in Nederland en België in de zomermaanden 75 bedraagt. Bij deze relatieve luchtvochtigheid treedt hittestress al op vanaf een milde 21°C.

Maar rundvee hittestress beïnvloedt niet alleen de dieren zelf. Het heeft ook invloed op het ruwvoer dat ze consumeren. Naarmate de buitentemperaturen stijgen, neemt ook de kans op broei in het rantsoen toe. Broei is een fenomeen waarbij micro-organismen zoals gisten suikers en eiwitten omzetten in een zuurstofrijke omgeving. Deze omzetting kan leiden tot een verlies van voederwaarde en wordt vaak aangegeven door een opvallende temperatuurstijging van het voer. En vanaf het moment dat ruwvoer aan de lucht wordt blootgesteld, begint dit ongewenste fermentatieproces.

Trouw Nutrition, onlangs nog genomineerd voor de Trends Impact Awards 2023 in de categorie ´Technologie´, heeft een oplossing ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. De nominatie erkende bedrijven die op innovatieve wijze gebruikmaken van de vierde industriële revolutie om maatschappelijke en ecologische uitdagingen te overwinnen. Trouw Nutrition´s inzending, het ´Sustainable Farming´-project, onderstreept hun toewijding aan duurzame landbouwmethoden.

Een van de producten die uit dit initiatief is voortgekomen, is Selko-TMR. Dit is een breedwerkend zurenmengsel dat het rantsoen conserveert, waardoor broei wordt vertraagd of zelfs voorkomen. Door broei te voorkomen, blijft ruwvoer langer vers, waardoor koeien meer ruwvoer kunnen opnemen. Het is een essentieel hulpmiddel voor elke veehouder die het beste wil voor zijn dieren en zijn bedrijf.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de oplossingen die Trouw Nutrition biedt, waaronder Selko-TMR, kunt u Trouw Nutrition Benelux België vinden op Akkerhage 4, 9000 Gent. Ze zijn ook bereikbaar via e-mail op benelux@trouwnutrition.com en telefonisch op +32 (0)9 243 91 20.

Info over behandeling rundvee hittestress

Feiten over Behandeling rundvee hittestress

Samengevat, rundvee hittestress en het belang van jouw koeien koel te houden zijn cruciale onderwerpen waar elke veehouder zich van bewust moet zijn. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste onderzoeksbevindingen en door samen te werken met bedrijven zoals Trouw Nutrition, die innovatieve oplossingen bieden, kunnen we zorgen voor een gezondere, productievere toekomst voor onze koeien.

Meer info over behandeling rundvee hittestress nu op www.trouwnutrition-benelux.com.

Tags

Aanbeveling Behandeling Rundvee Hittestress | Aanbod Behandeling Rundvee Hittestress | Advies Behandeling Rundvee Hittestress | Bedrijven Behandeling Rundvee Hittestress | Behandeling Rundvee Hittestre |